הלא ידוע והמפחיד, כבסיס להעצמה. לחבק את הלא ידוע, בדרך להצלחה.
אין לנו ממה לפחד, אלא מהפחד עצמו!
ההתגברות על הפחד, כגורם חשוב בתהליך ההעצמה האישית.
לחבק את הדיסוננס, את הלא ידוע ואת המעורר חרדה.
רובנו מכירים את התחושה של הפחד הנובעת מהצורך להתמודד עם אתגר חדש - בין אם מדובר באימון בחדר הכושר, בלימוד מיומנות שונה או בניסיון לשנות הרגל ישן. אנחנו יודעים שכדי להתקדם ולהשתפר, אנחנו צריכים לצאת מאזור הנוחות, להתמודד עם קושי ולהתמיד גם כשלא קל. אבל מסתבר שהעיקרון הזה לא נכון רק לגבי השרירים בגוף, אלא גם לגבי ה"שרירים" במוח שלנו.
בדיוק כמו שאימון פיזי דורש מאיתנו להתגבר על התנגדות ולאתגר את עצמנו מעבר למה שאנחנו רגילים - כך גם האימון המנטלי מצריך מאיתנו להתמודד עם "דיסוננס מנטלי". זהו מצב שבו אנחנו נתקלים במידע, רעיון או התנסות שמנוגדים לאמונות, לידע או לערכים הקיימים שלנו. המפגש הזה יוצר תחושה של פחד, מתח, אי-נוחות ובלבול - בדיוק כמו השריפה שמורגשת בשרירים אחרי סדרת חזרות מאומצת.
אבל כאן מגיע הרגע שבו צריך לשנות כיוון חשיבה. כי בעוד שכולנו יודעים שהשריפה בשרירים היא סימן לכך שהם עובדים, מתחזקים וגדלים - לגבי הדיסוננס המנטלי, יש לנו נטייה לראות אותו כאיום. כשמשהו מאתגר את התפיסות הקיימות שלנו, הרבה פעמים הרפלקס שלנו הוא להתנגד, להדחיק, להתעלם או פשוט לברוח. אנחנו רוצים להישאר בבועה המוכרת והבטוחה של מה שאנחנו כבר יודעים ומאמינים.
אבל האמת היא שבדיוק כמו השריפה בשרירים, גם הדיסוננס המנטלי הוא חיוני להתפתחות ולצמיחה שלנו. הוא משמש כמנגנון הישרדותי שדוחף אותנו להסתגל לשינויים בסביבה, לאתגר את ההנחות שלנו ולחשוב בצורה יצירתית יותר. כשאנחנו נתקלים במשהו שסותר את מה שחשבנו, המוח שלנו נאלץ ליצור חיבורים חדשים, לגשר על פערים ולהתאים את עצמו. בתהליך הזה, בדיוק כמו השריר שנקרע ונבנה מחדש - גם התודעה והחשיבה שלנו מתחזקות, מתרחבות ומשתכללות.
ניקח לדוגמה מצב שאתם מחזיקים באמונה או דעה מסוימת לגבי נושא כלשהו - נניח שאתם בטוחים שאימון גופני חייב לכלול אימוני כוח, אחרת הוא לא אפקטיבי. אבל אז אתם קוראים מאמר, או מדברים עם מישהו שמציג בפניכם גישה אחרת לגמרי - שאומרת שאפשר להשיג כושר מעולה גם רק עם אימוני גוף משקל או ריצה. בשלב הראשון, סביר להניח שתרגישו התנגדות - הרי זה הפוך ממה שחשבתם כל הזמן! הידע החדש מייצר דיסוננס, מעורר ספקות ואי-ודאות.
עכשיו, תגובה אחת יכולה להיות פשוט לדחות את המידע החדש. להגיד לעצמכם שזה לא נכון, להמשיך להאמין במה שהאמנתם קודם, ולחזור לאזור הנוחות המוכר. אבל אם תבחרו להישאר עם אי-הנוחות ולחקור אותה - תתחילו תהליך של צמיחה. אולי תחפשו מחקרים בנושא, תשוחחו עם מדריכי כושר בעלי גישות שונות, ואולי אפילו תנסו בעצמכם סוגים חדשים של פעילות גופנית. בתהליך הזה, גם אם בסופו תישארו עם האמונה המקורית שלכם - היא תהיה עמוקה ומבוססת הרבה יותר. ואולי תגלו שיש אמת בשני הצדדים, ותפתחו גישה מאוזנת ומותאמת אישית יותר לאימונים. בכל מקרה, צמחתם והתפתחתם.
או דוגמה מתחום אחר - אולי הייתם בטוחים תמיד שאתם מנהלים טובים, בעלי יכולת הובלה ותקשורת מצוינות. אבל אז קיבלתם משוב מאתגר מהצוות שלכם, שהצביע על נקודות לשיפור. הדיסוננס כאן עלול להיות קשה - הוא מערער את התפיסה העצמית שלכם, ואולי גם יוצר חשש שאתם לא מספיק טובים בתפקיד. שוב, אפשר "לברוח" מהמשוב, להמעיט בערכו או להאשים את הצוות. אבל אם תקבלו את הדיסוננס כהזמנה ללמידה, הוא יכול להיות קרש קפיצה להתפתחות ניהולית משמעותית. אולי תבקשו עוד פירוט על הנקודות לשיפור, תקראו ספרות רלוונטית או תירשמו להכשרה מתאימה, ותתחילו ליישם כלים חדשים. כך, הדיסוננס ישמש כמנוף לשיפור מתמשך שלכם כמנהלים.
הדוגמאות הללו ממחישות שתי נקודות מרכזיות. ראשית, שהדיסוננס המנטלי, כמו המאמץ הגופני, הוא קריטי לבניית חוסן ועוצמה. הוא מזמן לנו הזדמנויות לא רק לאמת את מה שאנחנו יודעים, אלא גם לערער על כך, להרחיב ולהעמיק את ההבנה שלנו על העולם ועל עצמנו. ושנית, שהאופן שבו אנחנו בוחרים להגיב לדיסוננס הוא המפתח. אם נברח ממנו, נישאר באזור המוכר והבטוח, אבל גם נוותר על ההזדמנות לצמוח. אבל אם נקבל אותו, נחקור אותו ונפעל בהתאם לתובנות החדשות - נמצא את עצמנו מתפתחים בדיוק לכיוון שחשוב לנו.
ההזמנה שלי אליכם
במובן הזה, החיים עצמם הם מעין חדר כושר ענק לאימון המנטלי שלנו. והדיסוננס הקוגניטיבי, על אף אי-הנוחות שהוא מייצר, הוא הציוד האולטימטיבי שמאפשר לנו להתחזק. בכל פעם שאנחנו נתקלים באתגר, בשאלה קשה או במידע מנוגד - יש לנו הזדמנות לבחור. להתכווץ ולהישאר קטנים, או להתמודד ולגדול. וככל שנתרגל לבחור באופציה השנייה, נגלה שהכוח, ההבנה והחוכמה שאנחנו צוברים הם בלתי נדלים.
לכן, בדיוק כמו שאנחנו מרימים משקלים ורצים קילומטרים, בואו נאמן גם את השריר החשוב מכל - יכולת ההתמודדות שלנו עם מה שמאתגר אותנו. בואו נראה בדיסוננס המנטלי לא רק מכשול, אלא גם מתנה - הזדמנות יקרת ערך להתעלות מעבר למגבלות שלנו, לפרוץ את הגבולות של מה שאנחנו יודעים, ולגלות מחדש בכל פעם את הפוטנציאל הבלתי נדלה לצמיחה שקיים בכל אחד מאיתנו. כי מסתבר, שכל חוסר הוודאות, המאמץ והאתגר - הם בדיוק מה שהופך אותנו ליצורים מודעים, יצירתיים וחיים יותר. וזו, בסופו של דבר, התכלית של כל אימון.
אם אתם רוצים ללמוד כיצב להפוך את הפער והפחד, למקור העוצמה שלכם,
אנא השאירו פרטים והשינוי יכול להתחיל כאן ועכשו.
