התודעה כאוסף של רפלקסים. אנו פועלים רק מתוך דטרמיניזם אישי, ללא יכולת לשלוט במעשינו.
לזכרו של פרופסור כהנמן, זוכה פרס הנובל הישראלי

חופש הבחירה - אשליה מסוכנת? תובנות מחקר לזכרו של דניאל כהנמן
לפני כחודש הלך לעולמו פרופ' דניאל כהנמן, חתן פרס נובל לכלכלה וחוקר דגול בתחום קבלת ההחלטות. לזכרו, נבחן את אחת התובנות המשמעותיות ביותר שעלו ממחקריו ושל עמיתיו: הרעיון שחופש הבחירה האנושי הוא במידה רבה אשליה, ושאשליה זו עלולה להיות אף מסוכנת להישרדותנו.
כהנמן הצביע על קיומן של "יוריסטיקות" - כללי אצבע מנטליים המשמשים כקיצורי דרך לקבלת החלטות. היוריסטיקות הן מעין תבניות חשיבה אוטומטיות שמטרתן לפשט את ההתמודדות עם מציאות מורכבת, אך הן גם עלולות להוביל להטיות ושגיאות. מתוך ויקיפדיה - גישת היוריסטיקות וההטיות היא גישת מחקר בה נקטו פרופ' דניאל כהנמן ופרופ' עמוס טברסקי, בחוקרם את השיפוטים האינטואיטיביים שעושים בני אדם כשהם נדרשים לאמוד כמויות או הסתברויות. הפרדיגמה (שיטת המחקר) בה נקטו בחנה האם שיפוטי האדם חרגו מאלה המוכתבים על ידי המודל הנורמטיבי המתאים להיסקים בתנאי אי ודאות, קרי – תורת הסטטיסטיקה וההסתברות.
בשנת 1974 פורסם בכתב העת היוקרתי סיינס, מאמר שסיכם את עבודותיהם הראשונות בתחום, שצוטט מאז כ-25,000 פעם. המאמר "שיפוט בתנאי אי ודאות: יוריסטיקות והטיות", מסכם את מהות הגישה. במחקרים השונים, בחנו החוקרים האם השיפוט האנושי חורג או עולה בקנה אחד עם התשובה האופטימלית כפי שמוכתבת על ידי מודל נורמטיבי, המתאים לנושא שנחקר. במחקרים, השיפוטים האנושיים נמצאו לעיתים קרובות מוטים, שכן חרגו מהמודל הנורמטיבי המתאים. למעשה השיפוטים אופיינו בשימוש בקיצורי דרך מחשבתיים — היוריסטיקות.
מחקריהם של טברסקי וכהנמן הובילו למהפכה ולפריצת דרך לגבי ההבנה כיצד אנשים חושבים (מעריכים, שופטים ומסיקים) בתנאי אי ודאות. פרדיגמת המחקר בה השתמשו (השוואת השיפוט האנושי למודל נורמטיבי) הניחה את התשתית למחקר בתחום השיפוטים בתנאי אי ודאות. מאז ועד היום המחקר בתחום עושה שימוש נרחב בפרדיגמה זו.
גישתם וממצאיהם לא עולים בקנה אחד עם הגישה שרווחה עד תחילת שנות השבעים, של המאה ה20, לפיה האדם הוא "סטטיסטיקאי אינטואיטיבי" טוב .
בעצם, היוריסטיקות, הן מה שהאדם למד ואימץ, כדרך התנהלות מועדפת ולכן מחייבת. במילים אחרות, דטרמיניזם שנשלט על ידי היוריסטיקות. האם אנו מכירים טיעונים דומים, שהעלו חוקרי מוח אחרים? להלן מספר דוגמאות:
- הפסיכולוג דונלד הב, חוקר נוסף בתחום, מדבר על "רפלקסים נרכשים" המתפתחים מתוך ניסיון חיים וחוזרים על עצמם באופן אוטומטי. אחד הרפלקסים הללו הוא הטרנזיטיביות - אם A אז B ואם B אז C, היכולת לזהות קשרים בין פרטי מידע ברצף ולהסיק מסקנות לגביהם, ללא מאמץ מודע. חוק הב מתואר בצורה פופולריתת כ Neurons that fire togather, wire togather. כלומר עצם העובדה שיש כאן רצף פעולות ספורדי, הוא הקובע ולא תכנון מוקדם.
- פרופ' הוראס בארלו, מחלוצי חקר התודעה, הדגיש את חשיבות הלמידה הסטטיסטית הבלתי מודעת בעיצוב התנהגותנו. לדבריו, המוח קולט דפוסים וקשרים בסביבה ומשתמש בהם כדי לייצר תגובות אוטומטיות שיבטיחו את הישרדותנו. הוא טוען שהסיכוי של בעל חיים לשרוד, גבוה פי כמה, אם יש לו כבר תגובה אוטומטית (רפלקס), לכל מצב אפשרי שהוא יתקל בו, כלומר הגירוי. אם כך, הזהות הייחודית של הגירוי, מפעילה את ההתנהגות, בלא שנוכל לשלוט על כך.
- מודל הפנדמוניום, שפותח במקור על ידי אוליבר סלפרידג', מתאר את התהליכים הקוגניטיביים כאוסף של "דימונים / שדים חישוביים" או יחידות עיבוד המתחרות זו בזו. כל שד מגיב לגירוי מסוים, כאשר גובה הצרחות שלו, תלוי בהתאמה של הגירוי למה שהשד יודע לתת ומייצר תגובה אוטומטית, ללא צורך בעיבוד מידע מרכזי. מודל זה מדגיש את האופי המבוזר והאוטומטי של חשיבה והתנהגות.
נראה אם כן, שיוריסטיקות, רפלקסים נרכשים ולמידה סטטיסטית מנחים במידה רבה את התנהגותנו, ובכך מייתרים את הצורך בבחירה מודעת. מנגנונים אלה אינם מגבילים את חופש הבחירה - הם פשוט מאפשרים לנו לתפקד ולהסתגל למציאות המשתנה בלי לבזבז זמן ומשאבים על קבלת החלטות מודעת בכל רגע נתון. מבחינה אבולוציונית, זהו יתרון הישרדותי אדיר.
האם המשמעות היא שחופש הבחירה הוא אשליה בלבד? וכי מסוכן להאמין בו? ייתכן שכן. האשליה של בחירה חופשית עלולה לגרום לנו לחשוב שאנו יכולים להתעלם ממגבלותינו הטבעיות ומתנאי הסביבה, ולקבל החלטות שאינן מיטיבות עם סיכויי ההישרדות שלנו לטווח הארוך.
מנגד, ההכרה בכך שהתנהגותנו מושפעת עמוקות מתהליכים אוטומטיים יכולה לסייע לנו לגבש הבנה מפוכחת יותר של יכולותינו וחולשותינו. היא יכולה לעודד אותנו לאמץ שיטות לשיפור קבלת ההחלטות, כגון חשיבה ביקורתית, התייעצות עם אחרים והיצמדות לכללי התנהגות מוסכמים. בסופו של דבר, המודעות למגבלות חופש הבחירה דווקא עשויה לשפר את יכולתנו לנווט בחיים באופן אחראי ומושכל. זוהי מורשתו החשובה של דניאל כהנמן. אני לוקח זאת לתחום האימון המנטלי.
ההבנה שאנו פועלים כאוטומטים, גם כשזה פוגע בנו, מאפשרת לזהות את היוריסטיקות האלו, כמשהו שאנו אולי רוצים לשנות (אנו מכירים שמות אחר ליוריסטיקות. פרדיגמות, רפלקסים וכו) וזה בדיוק, מה שיודע לעשות המאמן המנטלי. לעזור למתאמן, לבחור, לאמץ ולהטמיע יוריסטיקות חדשות ומקדמות, במקום הישנות והמגבילות.
רוצים לדעת יותר, השאירו הודעה או התקשרו 0547855144 ואחזור אליכם לשיחה של כרבע שעה, ללא התחייבות.
