איך ילד, בריא ושלם, מאובחן עם "הפרעת קשב וריכוז?.
איך קורה שילד, בריא ושלם, מאובחן עם "הפרעת קשב וריכוז?
דביר (שם בדוי) אינו יכול ללמוד מתמטיקה. לפחות כך נאמר לי. דביר הוא ילד שיצא לי לעבוד איתו במסגרת התנדבות בעמותה המסייעת לילדים המתקשים בלימודים.
דביר הוא ילד שמתקשה בלימודים. התבקשתי לעזור לו לקראת מבחן בנושא משוואת קו ישר. כשהתחלנו לעבוד, הוא לא היה מוכן לקבל עזרה. הוא הציג התנהגויות שבקלות ניתן היה לשייך אותן לעולם לקויות הלמידה.
לאחר שהוא הבין שאני באמת איתו, כדי לעזור לו במה שהוא צריך, הוא החל להיפתח והיה מוכן לקבל עזרה.
להפתעתי, לאחר מספר פגישות, הוא הצליח להבין את המשמעות של קו ישר על מערכת הצירים, את המשמעות של תלות חיובית או שלילית במשתנה. הוא אפילו הבין כיצד זה בא לידי ביטוי גרפי, על מערכת הצירים. אכן הופתעתי ממנו לטובה.
כל שהיה נחוץ כדי לאפשר לדביר להגיע לרמה הנדרשת היה זיהוי של הידע החסר משלבים קודמים, שמנע ממנו להבין את החומר. במקרה זה הידע החסר היה פעולות חשבון עם מספרים שליליים והבנה של מהי ראשית הצירים מבחינה מרחבית. איך דבר כזה קורה שהחוסר הזה, לא זוהה על ידי המערכת? מישהו שם נרדם. איך זה שאף אחד במערכת לא צועק? עד כמה המורים היו צריכים להסתכל הצידה ולברוח מאחריותם, כדי שזה יקרה?
זה ממש מתוחכם להגדיר שיש לו "הפרעות למידה" ולשכוח שמה שהוא יודע, זה מה שהמערכת לימדה אותו..
זה היה ברור שיש לו את היכולת ללמוד מתימטיקה ובו בזמן, שמערכת החינוך, אינה עומדת "במילה שלה" מול הילד!
זה קורה כי מערכת החינוך לא מסוגלת להסתכל על התלמיד הבודד. יש למערכת את כל התירוצים, אבל בפועל, המערכת לא מצליחה ללמד את כל הילדים ללמוד. מי שחזק יותר, מגיע לרמה הנדרשת ומי שחלש, פשוט נכשל ואז מתויג כ"לקוי למידה".
זה לא חייב להיות כך. דביר הוא בהחלט ילד שמסוגל ללמוד מתמטיקה! הוא לא מצליח, כי לא לימדו אותו את הבסיס.
תפיסות מתקדמות בלמידה בתחומי הלמידה האנושי , כגון Precision teaching עוסקות במדידת היכולת האישית של כל ילד להתמודד עם סגירת הפערים, כלומר יכולת הלמידה בכל שלב וחיזוק למי שלא השלים את השלב, כדי שישלים אותו ויוכל לעבור ללא חרדות, לשלב הבא.
הלמידה היא תהליך המתבצע בשלבים, היא אינה רציפה וכל שלב בלמידה מותאם ליכולת של הילד, לסגור פערים, המותאמים לרמתו. למשל, הפער שיש לילד בכיתה א, בבואו ללמוד מתמטיקה, הוא קודם כל הכרה של המספרים ופעולות החשבון הפשוטות. זהו פער קטן, שמותאם לכיתה א'. תלמיד בתיכון, הנדרש לפתור בעיות בחדוו"ה, צריך לסגור פער הרבה יותר גדול. הוא לא היה מסוגל לכך, אם הוא לא היה לומד כיצד לסגור את הפערים בצורה מובנית, מכיתה א'.
אם ילד לא משלים את שלב הלמידה שמותאם ליכולתו , כלומר הפער שהוא נדרש לסגור גדול מהיכולת שלו לסגור אותו, אבל המורה כבר עבר לשלב הבא, נוצר מצב שבו הפער הוכפל.
במצב זה, אין סיכוי שהילד שנשאר מאחור, יצליח להשתלב. לאחר מספר נסיונות, הילד כבר יבין שאין לו סיכוי ויפתח חרדת ביצוע. כן כמו זו שמוכרת ממחוזות אחרים. הילד "כבר ידע" שאין לו סיכוי להצליח, דבר שיגרום לו לחרדה.
מבחינת הילד, כאשר הוא נדרש לפתור בעייה שמייצגת פער גדול יותר, הוא אינו מסוגל. חישבו על ילד קטן שאינו יכול להרים משקל שמיועד להרמה על ידי אדם מבוגר. האם היינו שאומרים שהילד לקוי? ממש לא, היינו מבינים שהוא לא הגיע עדיין לשלב שבו הוא יכול לבצע זאת. אם היינו דורשים זאת ממנו בתוקף, הילד היה חווה חרדה משתקת.
זה בדיוק מה שקורה כאשר ילדים לא משלימים את שלבי הלמידה ונדרשים לעלות שלב, כאשר אין להם את היכולת לכך. הדרישה התקיפה תיצור חרדת ביצוע שתגרום לילד להתנהג בצורה הנקראת "הילחם, קפא או ברח". זו התגובה של הגוף למצבי דחק, המוטמעת במוח מהתורשה. במצב כזה, הילד יכול להפריע, להיות אלים, לקפוא מבלי להיות מסוגל לתפקד או לברוח מהמטלות וכל זה לא בשליטתו. כך נראה ADHD, זו חרדה ולא לקות או הפרעה. במצב הזה הילד נתקל בלחצים גדולים מהמורים וההורים ועלול להישבר.
זו הסיבה שבכל שלב בלמידה חייב התלמיד להגיע לדרגה של "מאסטר" כלומר שליטה מלאה ואוטומטית בידע שנלמד, באותו השלב בלמידה.
מאסטריות בשלב משמעותה היא שהילד כבר למד את כל שנדרש באותו השלב והוא יכול להתמודד עם כל בעיה / פער, שהוא יידרש לפתור. כשהוא מאסטר באותו השלב, הוא לא יכשל ולא יפתח חרדת ביצוע. הבטחון העצמי יגבר והוא יחזק את תחושת הערך העצמי שלו.
אם ניקח את דביר לדוגמא, הכרת המושג של ראשית הצירים, יחד עם ההטמעה של עבודה עם מספרים שליליים, היא חלק מהנדרש באותו השלב ובלעדיה דביר לא הגיע למאסטריות באותו השלב בלימוד החשבון. לא היה לו כל סיכוי להצליח, כי היה חסר לו הבסיס למאסטריות. הוא ילד שיכול, אבל לא יודע! מערכת החינוך לא עמדה במילתה ללמד אותו ובמקום לקחת אחריות, היא מציגה אותו כלקוי. אני רואה זאת בפגיעה בילד, פגיעה שההורים לא מודעים לה, משתפים איתה פעולה ומאמללים את הילד.
הורים, במצבים כאלו אל תתקפו ואל תלחצו על הילד, חבקו אותו, אימרו לו שאתם אוהבים אותו ושאתם רואים וחשים את הכאב שלו.
אני מזמין אתכם ההורים לבחון שגישה זו שמציגה שיטת אסטרטגיות למידה המהווה תפיסה מנוגדת ב180 מעלות למקובל. פועלת על מניעת החרדות, באמצעות שיפור תהליך הלמידה, במקום להאשים את הילד בהיותו לקוי או "נתון להפרעות"
כמאמן אני מזהה את חוסר היכולת להשלים פערים, מלמד את הילד וההורים, כיצד להתגבר על כך, גם אם בית הספר לא נותן את הפתרון. הילד לומד שהפער אינו סכנה אלא הזדמנות, כיצד לפצל את הפער, כך שהוא לא יהיה מאיים ומאפשר לו להגיע לרמת הכיתה.
אני מלמד את ההורים כיצד ללמד את הילד משמעת שתתן לו את העוצמה להתקדם ולהצליח וזו בעצם המחויבות הבסיסית של ההורים, שעלולים לחשוב שבית הספר מבצע אותה במקומם. אי אפשר להגזים בחשיבות של ההורים בבניית יכולת הלמידה של הילד שלהם, גם אם הם לא בקיאים בחומר עצמו. מדובר בבניית הבסיס ללמידה.
התוצאה, ההתנהגויות המזוהות בטעות כלקויות, הולכות ונעלמות.
התקשרו או השאירו הודעה, כדי ללמוד, האם גישה זו עשויה להתאים ילדכם.
