מילון מונחים ייחודי לגישת אסטרטגיות למידה
מילון מושגים – אסטרטגיות למידה
"למידה היא משהו בלתי רצוני שאנחנו, בני האדם, עושים כל הזמן. אנחנו משתמשים במידע שאנחנו קולטים כדי לייצר ידע" פרופסור שי שלו שוורץ, סגן הנשיא לפיתוח בחברת מובילאיי.
אבחנות ומונחים:
- המוח הוא האיבר שבו נוצרת התודעה ומנהלת את חיינו כבני אדם. המוח אינו האחראי לפעילות המנטלית שלנו, אלא התודעה. המוח אינו טביעת האצבע של התורשה הגופנית, אלא נגזרת אקראית שלה. במילים אחרות, המוח אינו אקטיבי, הוא קופסא שחורה, שבתוכה מתנהלים תהליכים מנטליים, שלמוח אין השפעה עליהם.
- התודעה הינה סה"כ הרפלקסים התודעתיים, שנבנו במוח של כל אדם בצורה אקראית. ידע שאינו קיים במוחו של אדם, כתבנית מוח, לא קיים במציאות שלו והוא לא יוכל להשתמש בו. המציאות הינה הראי של התודעה ומתעדכנת עם הלמידה.
- מודעות הינה המקום בו הפוקוס הפנימי נמצא ומאפשרת פנייה מעגלית (רקורסיה) אל התודעה. המודעות פותחת פותח פערים שיוצרים דיסוננס שמתחיל תהליך למידה. ככל שהיכולת של מנגנון המודעות לפתוח פערים גדלה, אנו אומרים שהאינטליגנציה גדלה. אינטליגנציה היא דבר נרכש ולא מולד.
- הפוקוס הוא הוא הכלי המאפשר לתודעה, להיות נוכחת לאירוע כלשהו. הנוכחות של הפוקוס באירוע היא מוחלטת, כך שהוא אינו יכול להימצא בשני אירועים בו זמנית. הפוקוס הוא המיקוד של כל מנגנוני החישה, על גירוי אחד בלבד,. הפוקוס יכול בכל רגע נתון, להיות ממוקד על גירוי, חיצוני או פנימי, אחד בלבד. הגירוי שנקלט בפוקוס מאתחל את תהליך הלמידה, או מפעיל תבנית רפלקס קיימת. כשהפוקוס הוא פנימה, כלומר אל תוך התודעה, אנו לא קולטים את החוץ, למשך אותו הזמן. חשבו על כך כשאתם חושבים על השיחה עם הבוס, בזמן שאתם נוהגים. אם משהו פנימי או חיצוני, מוסתר מהפוקוס שלנו, לא נוכל לבצע את ההתאמות הנדרשות ונהיה בעמדת נחיתות או סכנה.
כל מה שלא נקלט בפוקוס, לא יכול להילמד וכל מה שלא נלמד, אינו קיים במציאות שלנו, גם אם הוא נכלל במציאות של אנשים אחרים. - אינטואיציה הינה יכולת ייחודית למוח האנושי ליצר גירויים פנימיים שמפעילים את התודעה ו/או את מנגנון הלמידה. האינטואיציה היא הגורם המחבר את כל התבניות של התודעה. האינטואיציה מאפשרת לזהות תסריט קיים, שסוגר את הפער ואת הדיסוננס, כאשר גירוי מוכר, נקלט שוב. האינטואיציה מאפשרת לנו להגיב מיידית וללא בזבוז זמן, באמצעות דרך פעולה שכבר נבחנה ונמצאה מתאימה מבחינה הישרדותית, לגירוי הספציפי.
- למידה הינה תהליך אוטומטי, בלתי נשלט, ובלתי נפסק של קליטת מידע (גירוי) ויצירה של הידע שמרכיב את התודעה.
- ידע הוא אוסף הולך וגדל של תסריטים קבועים מראש שמהווים את התודעה והוא המקור לכל הפעילות המנטלית שלנו.
- גירוי הוא אירוע חיצוני לנו או פנימי, אשר מציג בפני התודעה, דרישה לפתרון. הגירוי יכול להיות שאלה במבחן, אדם שאומר לנו "בוקר טוב", ריח של קפה, פנים של אדם שחולף מולנו ברחוב, צורך פיזי כרעב או בריחה מתוקף, צ'ק שחוזר מהבנק או קבלת מחמאה מהבוס. הגירוי הופך לכזה, רק כשהוא נלכד בפוקוס שלנו. אם לגירוי שנקלט, אין פתרון מיידי, הרי שנוצר פער.
- פער משמעותו מרחק בין מה שנדרש מאיתנו על ידי הגירוי, לבין היכולת שלנו לספק אותו. פער יכול להיווצר כאשר המורה שואל שאלה מחומר שטרם נלמד, כשאני צריך לנווט למקום שאיני מכיר או אם אני פוגש אדם שמקדים לי שלום ואיני זוכרו. הפער יוצר אי איזון שחייב להיפתר, על ידי מציאת דרך פעולה שתסגור את הפער. דרך פעולה זו, הוא תהליך הלמידה. הפער הוא מחולל הלמידה.
- דיסוננס. כשנוצר פער, מופיע הדיסוננס. הדיסוננס הוא מצב שבו נוצר חוסר איזון חשמלי / כימי במוח, שמהווה סכנה ולכן יש צורך מיידי לפתור אותו. המוח לא מכיר בחומרת הסכנה של חוסר האיזון, אלא רק בכך שצריך לפעול. חומרת הסכנה, היא דבר נלמד בתודעה. הדיסוננס הינו המנגנון שמאתחל את תהליך הלמידה, שאמור לסגור את הפער. למשל אם מופיע רעב, וקיים פתרון של דוכן פלאפל קרוב, הפער נסגר והכל חוזר לאיזון. אבל אם לא קיים פתרון כזה, התודעה תנסה אולי לחפש פתרון, בסופרמרקט הסמוך. כך ימשך התהליך, עד למציאה של הפתרון הנדרש. במקרה זה, נוצר תסריט קבוע, אשר בכל פעם שנהיה רעבים, באותו המקום, ניגש אוטומטית לאותו הסופרמרקט. זה דומה לכרטיס משיכת כספים שעובד עבור כל אדם, רק עם קוד מדויק וחד ערכי.
- משוב, המשוב הוא הדיווח שניקלט לגבי ההתאמה של התסריט שהופעל, להצלחה בפתרון הבעיה. הלמידה אם כן, היא אירוע תלוי משוב. אם בתוך תהליך הלמידה, מתקבל משוב שלילי, לא תתבצע למידה והפער יישאר וכך גם הדיסוננס. רק כאשר יתקבל משוב חיובי, כלומר יש התאמה בין התסריט שהופעל, לפתרון הבעיה, תיווצר הלמידה. למשל, אם אתה ננסה ללמוד את שמו של אדם, על ידי ניחוש וקריאה בם כלשהו, הרי כל עוד הוא לא יפנה את פניו, סימן שלא קראנו בשמו ולכן השם השגוי לא נקלט אצלנו. ברגע שהוא יפנה את פניו ויענה, הפער ייסגר והשם שלו יילמד בצורה אוטומטית.
- · הלמידה הינה תהליך אבולוציוני / הישרדותי, של יצירת התסריטים המנטליים של תודעתנו. אין בתודעה שום דבר, שאינו כלול באחד התסריטים. תסריטים אלו מתאימים את התגובות המנטליות שלנו, לזמן ולמקום, על פי הגירויים המזוהים עם כל תסריט, ברמה חד ערכית. תסריטים מנטליים אלו הינם ישויות פיזיות, ה"צרובות" בסינפסות שבמוח. הסינפסות הינן "תבניות ידע מוחיות".
- הסינפסות הינן מבנים פיזיים במוח, המהוות נקודות מפגש בין הנוירונים. הסינפסות אם כן, הן קפסולות של ידע. ידע הוא מבנה שמכיל את זהות הגירוי שגרם להיווצרות הידע ואת התסריט המדויק שהאדם ינקוט, בעת שאותו הגירוי יופיע שוב. נוח להשוות זאת למכה של פטיש הנוירולוג על פיקת הברך שגורמת לקפיצה רפלקסיבית שחלה תמיד בעקבותיה. כל גירוי שנקלט, מפעיל את הרפלקס התודעתי, שנוצר בעקבות אותו הגירוי. לכן, הידע השמור בתבניות הידע, הוא רפלקס נרכש.
- אבולוציה. התהליך הכפול של הישרדות המתאימים. אנו חווים שני מסלולי אבולוציה.
- האבולוציה הפיזיולוגית. אחראית על העיצוב של הפיזיולוגיה שלנו, על ידי עידכון אקראי של ה DNA. כך מתקבל מבנה גנטי מחייב שהוא שווה ערך לרפלקס שבונה את הגוף על סמך תסריט קבוע מראש ושאינו בר שינוי. תסריט זה מתאים אותנו לשרוד במציאות אליה אנו נולדים.
- האבולוציה של הידע. האבולוציה הפיזיולוגית מכינה אותנו לשרוד בתנאים בה נולדנו. נשאלת השאלה, איך נישאר מתאימים מבחינה הישרדותית, גם לאחר עשרות שנות חיים, בעולם משתנה תדיר? התשובה היא שמתקיימת אבולוציה ממשיכה שהיא האבולוציה של הידע. אבולוציה זו מעדכנת את התסריטים שמפעילים אותנו כך שנשאר מתאימים לשרוד לאורך חיינו, בתנאים משתנים. למשל, היכולת להתאים את עצמנו לעולם הדיגיטלי היא אבולוציה של ידע. אבולוציה זו היא תהליך הלמידה. אנו יוצרים מבני ידע / תבניות מוח / רפלקסים תודעתיים, ששמורים בסינפסות ומשמשים אותנו בחיי היום יום. הסינפסות הן המערך המקביל לDNA הפיזיולוגי, בעולם של אבולוציה הידע והידע שצבור בהן מופעל כאשר הוא נדרש, תמיד באותה הצורה כמו שהDNA, פועל תמיד באותה הצורה.
- נוסטלגיה - העלאה מחדש של החוויה שנצרבה בתבנית המוח הרפלקסיבית. כאשר תבנית המוח מופעלת, החוויה עולה למודעות, כלומר הפוקוס הוא עליה. מנגנונים אלו אינם מנגנונים שניתן לשלוט בהם ישירות ולכן בכל פעם שייקלט גירוי נתון, הוא יפעיל את הרפלקס שנבנה בגללו.
- טרנספורמציה היא התהליך הטבעי שבו המוח מעדכן את התודעה, כאשר התנאים הסביבתיים משתנים. תסריטים שכבר אינם רלוונטיים או מזיקים לנו, נבלמים. כאשר התסריטים הקיימים נבלמים, נוצר פער, הדיסוננס מופעל ונוצר תסריט חדש ומותאם לסביבה, לזמן ולמקום. למעשה זה כמו עדכון מערכת ההפעלה. כל תסריט חדש כזה "נצרב" כסינפסה במוח ומתפקד כרפלקס התנהגותי נרכש. למשל, כאשר למדנו לנהוג, נאלצנו ללמוד תסריטים חדשים, למשל לעצור באור אדום ברמזור. לאחר תהליך הלמידה, הרי שבכל מצב שבו יופיע אור אדום ברמזור בנתיב נסיעתנו, הרגל תישלח אוטומטית, לדוושת הבלם. אין כאן זמן לחשוב, שכן אם נחשוב, נמצא עצמנו בתוך הצומת באור אדום. הטרנספורמציה היא התהליך של יצירת התנהגויות הישרדותיות ולכן התבניות שהיא יוצרת, קשות ביותר לעדכון. תהליך ההתבגרות הוא תהליך טרנספורמטיבי של בלימת תבניות ישנות ומפריעות ויצירה של רפלקסים מקדמים. התהליך המוצלח תמיד ידרוש הפעלה של כאב או עונג, חזקים מספיק, עד שיתגברו על ההפעלה האוטומטית של הרפלקס. הדוגמא הקלאסית היא הגמילה מחלב האם. אי אפשר להסביר לתינוק שהוא לא יכול להמשיך לינוק. רק כשהוא רעב מספיק, הוא יהפוך להיות מישהו שאינו יונק מהאם. לאחר הטרנספורמציה, הוא כבר לא יחפש לינוק מהאם. בטרנספורמציה השינוי הוא בר קיום לאורך הזמן.
- קוגניציה התוצאה האוטומטית של סגירת פערים העוסקים בתוכן. שפה, מתמטיקה, אמנות וכו'. התוצאה היא רפלקסים תוכניים, כלומר ידע זמין שיוצף בכל פעם שגירוי תוכני ייקלט בפוקוס, אם הרפלקס כבר קיים. למשל 3 X 3 = 9 הוא רפלקס, אם לוח הכפל נלמד בעל פה. כשלוח הכפל לא נלמד בעל פה, צריך לחבר את שלושת מספרי השלוש ולקבל את התוצאה 9. זהו תהליך ארוך ולא "מתאים" לכן לא השרדותי. לשפה יש מקום מיוחד במנגנון הקוגניטיבי, שכן כל מה שלא נמצא בשפה, כלומר לא הוקצה לו סימן (סימבול), לא יהיה קיים בתודעתנו. כל אות, מילה, מושג, ביטוי, הם רפלקסים. כל רמה / שכבה של ידע, יש לה ביטוי מוגדר וגישה ישירה של הגירוי המתאים. א' או אבא או אבא גנוב ולכן לא צריך להתחיל מהשכמה הנמוכה של הידע. כך המוח מצליח להיות גמיש.

לאורך ההיסטוריה של חקר המוח והתודעה, שאלת קיומו של "רצון חופשי" הטרידה הוגים רבים. האם בני אדם הם יצורים אוטונומיים, הבוחרים את מעשיהם מתוך חופש רצון, או שמא התנהגותם נשלטת על ידי גורמים סיבתיים שמעבר לשליטתם? בעוד שהפילוסופיה והדת התלבטו במשמעויות המוסריות של הדילמה, מדעי העצב והפסיכולוגיה חשפו עדויות הולכות ומצטברות לטובת הגישה הדטרמיניסטית. יתרה מכך, מחקרים מרתקים במהלך המאה ה-20 הראו כי דטרמיניזם עצבי אינו רק עובדה ביולוגית, אלא גם תנאי הכרחי להישרדות ולהתפתחות של המין האנושי. אחד החוקרים הראשונים שהציעו מודל מפורט לאופן בו המוח לומד ומארגן התנהגות היה דונלד הב. בספרו פורץ הדרך "ארגון ההתנהגות" (1949), הב ניסח את עקרון הטרנזיטיביות העצבית, הידוע גם כ"חוק הב". לפי עיקרון זה, למידה מתרחשת כאשר תאי עצב מופעלים בו-זמנית באופן חוזר ונשנה, מה שגורם לחיזוק הקשרים הסינפטיים ביניהם. ככל שצירוף מסוים של גירויים ותגובות חוזר על עצמו, כך הוא הופך למוטמע ואוטומטי יותר. כפי שהב ניסח זאת: "הכללים המוכרים של שינוי סינפטי יכולים להסביר כיום את קצב ההתפתחות ואת היציבות של מיומנויות וזיכרונות מסוימים, והם קובעים את המגבלה על מה שניתן ללמוד" (Hebb, 1949, p. xix). במילים אחרות, הזיכרון והלמידה הם פועל יוצא של ארגון מבני של המערכת העצבית, המעוצב בהדרגה דרך ניסיון וחזרתיות. תהליך דטרמיניסטי זה הוא שמאפשר לאורגניזמים לרכוש התנהגויות מועילות ולתחזק אותן לאורך זמן, ובכך מגדיל את סיכויי ההישרדות שלהם בסביבה נתונה. דוגמה מאוחרת יותר לחשיבה על הבסיס החישובי של מודעות ואינטליגנציה היא תיאוריית האינטגרציה של המידע (Integrated Information Theory – IIT), שפותחה על ידי ג'וליו טונוני ועמיתיו. טונוני טוען כי המודעות היא תוצר של אינטגרציה מורכבת של מידע ברמת המערכת. ככל שמערכת מסוגלת לשלב מידע ממקורות רבים יותר ובאופן מורכב יותר, כך גדלה רמת המודעות שלה. לפי טונוני, "המודעות של מערכת נוצרת על ידי האינטגרציה הפונקציונלית הפנימית של המערכת, המניבה כמות של מידע משולב, Φ. מידע משולב זה אינו אודות משהו; הוא המודעות של המערכת עצמה" (Tononi, 2004, p. 19). אך מנגנון מתוחכם זה של עיבוד מידע אינו יכול להתקיים ללא ארכיטקטורה עצבית מובנית וחוקיות קפדנית בזרימת האותות העצביים. המודעות, אם כן, צומחת מתוך מארג סיבתי דטרמיניסטי, ולא מתוך איזושהי תכונה מטאפיזית של "רצון חופשי". דווקא יכולת זו של שילוב מידע והפקת משמעות ממנו, שהיא כרוכה בהכרח במנגנונים מוחיים מוגדרים היטב, היא שאִפשרה לבני האדם לפתח חשיבה מורכבת והתנהגות גמישה, ובכך קידמה את ההישרדות וההסתגלות שלנו כמין. תובנה מפתיעה לגבי טבעם של תהליכי עיבוד המידע במוח הגיעה מכיוונו של פרופסור הוראס בארלו. בהשראת רעיונותיו של קלוד שנון על תורת המידע, בארלו הציע בתחילה כי מערכות החישה פועלות על פי עקרונות של דחיסת מידע והפחתת עודפות. לפי גישה זו, מטרתו העיקרית של עיבוד חושי היא לדחוס ולהפשיט את המידע הנקלט, כדי לחסוך במשאבים חישוביים. אולם בשלב מאוחר יותר, בארלו שינה את דעתו. במאמר משנת 2001, הוא טען כי עיקרון "הפחתת העודפות" איבד מקסמו, מפני ש"לא ברור מה המערכת אמורה לעשות עם המידע ששימרה. כעת הוצע תפקיד חיובי יותר למידע זה, מכיוון שניתן להשתמש בו כדי לגלות דברים המתרחשים לעתים קרובות יותר מהמצופה באקראי. 'צירופי מקרים חשודים' אלה הם סימנים פוטנציאליים לדברים ואירועים החשובים להישרדות..." (Barlow, 2001, p. 243). כלומר, מערכות החישה לא רק מנסות לחסוך בעיבוד, אלא גם באופן אקטיבי מחפשות דפוסים בעלי ערך סטטיסטי מיוחד - כאלה שעשויים להעיד על גורמים משמעותיים בסביבה. מעבר זה מדגיש שוב כי המוח אינו מכונה פאסיבית לעיבוד קלט, אלא מערכת דינאמית הבונה מודלים פנימיים של העולם. אך חשוב לשים לב שגם מנגנון סטטיסטי מתוחכם זה פועל על פי חוקיות מתמטית קפדנית ועל בסיס למידה מהתנסות, ולא נשען על בחירה "חופשית". זהו שוב דטרמיניזם עצבי בפעולה, שמעניק לאורגניזם יתרון הסתגלותי. מודל אחר שממחיש את חשיבות הדטרמיניזם להתנהגות אדפטיבית הוא מודל ה"פנדמוניום" של אוליבר סלפרידג'. סלפרידג' דמיין מערכת לזיהוי תבניות המורכבת ממספר רב של יחידות עיבוד פשוטות, שכל אחת מהן מתמחה בזיהוי מאפיין מסוים בקלט. היחידות הללו, שכונו "דמונים", מתחרות זו בזו, כאשר ה"דמון" בעל התגובה החזקה ביותר "זוכה" וקובע את התגובה הסופית של המערכת כולה. בדומה לרעיונות של הב, גם במודל הפנדמוניום מערכת הזיהוי לומדת ומשתפרת בהדרגה דרך משוב מהסביבה, כשחוזק הקשר של כל "דמון" מותאם בהתאם להצלחותיו או לכישלונותיו. ושוב, על אף שמדובר במנגנון כמעט "דמוקרטי" של תחרות והכרעה, התהליך כולו מונחה על ידי אלגוריתם דטרמיניסטי של אופטימיזציה. המודל האלגנטי של סלפרידג' מדגים כיצד "בחירה" יכולה לצמוח ממארג מורכב של יחידות פשוטות הפועלות על פי חוקים, מבלי להידרש לרצון חופשי במובנו המסורתי. ממצאים אלה ורבים אחרים מצביעים על מערכת העצבים כעל מערך דינאמי אך דטרמיניסטי, שפועל על פי עקרונות סיבתיים ולומד מהתנסות על מנת להתאים את עצמו לתנאי הסביבה המשתנים. אבל האם פירוש הדבר שאיננו באמת חופשיים לבחור? האם היותנו נתונים לדטרמיניזם ביולוגי אינה בעצם גזירת גורל מייאשת? ובכן, מבט מעמיק יותר מגלה שההפך הוא הנכון. דווקא הדטרמיניזם העצבי הזה הוא שאִפשר ומאפשר את ההתפתחות וההישרדות של המין האנושי לאורך העידנים. זוהי נקודה שחשוב להדגיש: מנגנונים דטרמיניסטיים של למידה, הסתגלות ורכישת התנהגויות מועילות אינם סוג של "שעבוד", אלא המפתח לחיים משגשגים ומתמשכים. ניקח לדוגמה מצב היפותטי של שני גזעים אנושיים - האחד בעל דחף מולד ואוטומטי לטפל בצאצאים בכל מחיר, והשני שבו ההורות נתונה לשיקול דעת ורצון חופשי. אין ספק שהגזע הראשון, בו התנהגות אימהית מוכתבת על ידי אינסטינקט מוטבע, יהיה בעל סיכויי הישרדות גבוהים בהרבה לאורך זמן. הקידוד הגנטי והעצבי של טיפול הורי הוא שיאפשר לגזע זה לשרוד גם בתנאים מאתגרים ולהעביר את המטען הגנטי שלו הלאה. הדבר נכון גם לגבי תחומים אחרים בחיים. כל מיומנות מורכבת, בין אם זו ציד, איסוף מזון, שימוש בכלים או תקשורת חברתית, דורשת למידה מוקדמת והטמעה עמוקה של דפוסי חשיבה והתנהגות אופטימליים. ללא יכולת כזו לרכוש באופן יעיל ידע והרגלים חיוניים, ולשמר אותם לאורך הדורות, לא היינו מסוגלים להגיע לרמת הסיבוכיות הטכנולוגית והתרבותית שלנו כיום. במובן זה, דטרמיניזם עצבי אינו רק עובדה מדעית, אלא ממש תנאי הכרחי לקיומנו כמין. הוא מהווה את היסוד שעליו נבנית ההסתגלות וההתפתחות המתמשכת שלנו, בתגובה לשינויים סביבתיים. ואכן, ככל שמדעי המוח והתנהגות מתקדמים, כך מתבהר שאפילו תכונות "אנושיות" לכאורה כמו בחירה, העדפה, רגש או מודעות עצמית, מושתתות על מערך מוחי סבוך אך קבוע, שפועל על פי חוקים ביולוגיים. זה לא הופך אותן לפחות "אמיתיות" או בעלות ערך; להיפך, זה מראה כמה מדהימה היכולת שלנו ליצור עולם פנימי עשיר ותחושה של עצמיות, על בסיס תהליכים עצביים דטרמיניסטיים. לסיכום, חקר המוח במאה ה-20 חשף את היסודות הדטרמיניסטיים המונחים ביסוד החשיבה וההתנהגות האנושית. עבודותיהם החלוציות של חוקרים כמו דונלד הב, ג'וליו טונוני, הוראס בארלו ואוליבר סלפרידג' הראו כיצד תהליכים של למידה, עיבוד מידע וקבלת החלטות צומחים ממנגנונים מוחיים מוגדרים, הפועלים על פי חוקיות קפדנית וסיבתיות מובנית. גילויים אלה מאתגרים את התפיסה האינטואיטיבית של "רצון חופשי" כגורם עצמאי ובלתי תלוי המנחה את מעשינו. אולם, בניגוד לדעה הרווחת, דטרמיניזם עצבי אינו גזר דין נוקשה או שלילת חירות הפרט. נהפוך הוא, דווקא קיומם של מנגנונים מוחיים יציבים המסוגלים ללמוד, להסתגל, לקבל החלטות ולהתנהג באופן מושכל הוא שאִפשר את שגשוגו של המין האנושי לאורך ההיסטוריה. ללא בסיס דטרמיניסטי כזה, לא היינו מצליחים לרכוש מיומנויות חיוניות, להעבירן מדור לדור, להתמודד עם אתגרים סביבתיים מורכבים וליצור את העושר התרבותי והטכנולוגי שמאפיין אותנו. יתרה מכך, ראוי לזכור כי גם תכונות נעלות כמו הכרה, רגש, יצירתיות או חמלה נטועות בסופו של דבר באדמה הביולוגית של המוח. העובדה שיש להן בסיס עצבי מובחן אינה גורעת מערכן או הופכת אותן לפחות "אנושיות". להיפך, היא מעידה על המורכבות המדהימה של מוחנו ועל היכולת שלו ליצור חוויה עשירה ותחושת זהות מתוך רשת של תהליכים סיבתיים. לפיכך, המשימה העומדת בפנינו כחברה וכיחידים איננה להיאבק נגד הדטרמיניזם או להתכחש לו, אלא ללמוד לחיות ולשגשג בתוכו. ככל שנבין טוב יותר את המנגנונים המוחיים-התנהגותיים שמנחים אותנו, כך נוכל לפתח דרכים יעילות יותר לחנך, לטפל, לשפר ביצועים ולקדם רווחה אישית וחברתית. במקום לדבוק בפנטזיה של בחירה חופשית מוחלטת, מוטב שנקבל בענווה את מגבלות הביולוגיה שלנו ונשאף למצות את הפוטנציאל הגלום במוחנו המופלא. זוהי משימה מאתגרת שדורשת שינוי בתפיסת העולם ובמושגי היסוד של החברה. אבל זו גם הזדמנות יוצאת דופן להעמיק את ההבנה העצמית שלנו, לשפר את מערכות היחסים והארגונים שלנו, ולהניח יסודות מדעיים איתנים לקידום הרווחה והשגשוג האנושי. בעידן שבו המדע מאיר את נבכי הגוף והנפש, אסור לנו לפחד מהאמת על טבענו - כי רק דרך ההכרה בה נוכל לממש את מלוא הפוטנציאל שלנו כפרטים וכציוויליזציה.